Werkbezoek van Ad Festen (bestuurslid) aan het ziekenhuis 16-20 oktober 2009

Van 16 tot 20 oktober heb ik, voorafgaand aan een rondreis door Zuid-Afrika, een bezoek gebracht aan het Matata Children Hospital in Oyugis.

Bezoek Ad Festen

Na een hartelijke en gastvrije ontvangst door John Malago en zijn vrouw Benta heb ik een rondleiding door het ziekenhuis gehad en daarbij kennis gemaakt met het personeel.

Tijdens mijn verblijf heb ik alle afdelingen van het ziekenhuis uitgebreid bezocht.

Voor de kinderafdeling had ik kleurboeken, kleurpotloden, vlaggenslingers en ballonnen meegenomen.

Ook heb ik een bezoek gebracht aan de plattelands-dispensaries Kimonge, God Ber en Angino en de mobile outreach Nyawango.  Deze locaties worden eenmaal per maand bezocht door een mobiele eenheid van het ziekenhuis. Er wordt o.a. informatie gegeven over HIV-preventie en er worden medicijnen verstrekt. Daarnaast vindt er beperkt onderzoek plaats.

Het hoogtepunt van mijn bezoek was de officiële opening van de moeder-kind kliniek, die volledig betaald is door onze Stichting. Hier worden zwangere vrouwen getest op het HIV-virus, krijgen ze advies en er worden o.a. aidsremmers verstrekt. Feitelijk functioneert de kliniek als een consultatiebureau voor moeder en kind.

Ik ben zeer onder de indruk van de wijze waarop John Malago het ziekenhuis leidt. Ik heb uitgebreid gesproken met de accountant van het ziekenhuis en inzage gehad in de financiële administratie en kan niet anders zeggen dan dat er zeer efficiënt wordt omgegaan met de door ons verstrekte donaties. Elke uit Nederland ontvangen euro wordt direct besteed aan de verbetering van de medische zorg door het ziekenhuis. Er blijft letterlijk geen cent aan de strijkstok hangen.

De door bestuursleden gemaakte kosten (zoals ook mijn reis- en verblijfskosten) komen overigens geheel voor hun eigen rekening en gaan niet ten laste van de Stichting.